De Abdij van Villers: een verborgen parel in België

De Abdij van Villers: een verborgen parel in België

Een verborgen pareltje in België is de Abdij van Villers, in Villers-la-ville. Een erfgoedlocatie waar eeuwenoude geschiedenis meteen opvalt. Het fijne aan de Abdij van Villers is dat je vrij bent om te kiezen waar je wandelt en waar je even stilstaat, want vaak moet je toch maar ‘het padje volgen’. Hier wandel je in en rond de Abdij, maar ook in de vijf tuinen met elk hun eigen verhaal. Er worden tal van activiteiten in de Abdij georganiseerd zoals theaters, concerten en begeleide wandelingen. Voor kunst en cultuur ben je hier dus aan het juiste adres.


Een beetje geschiedenis

Abdij van Villers-la-Ville. Waals-Brabant, België. Abbaye de Villers.Abdij van Villers-la-Ville. Waals-Brabant, België. Abbaye de Villers.Abdij van Villers-la-Ville. Waals-Brabant, België. Abbaye de Villers.

Een abt, twaalf monniken en vijf lekenbroeders besloten in 1146 om een Abdij te stichten in Villers. Met vallen en opstaan werd de Abdij tot drie keer toe herbouwd maar groots werd hij!

In de loop van de 13de eeuw telde de Abdij een honderdtal monniken en driemaal zoveel lekenbroeders. In de Middeleeuwen overheersten er echter momenten van onrust waardoor de Monniken tot negen keer hun rustoord moesten verlaten. Aan het eind van dit tijdperk, in de 18de eeuw, worden bepaalde Middeleeuwse gebouwen heringericht in de klassieke stijl.

Eind 1700 schaft de Franse revolutionaire administratie de Abdij af en verkoopt ze als nationaal goed aan een handelaar in bouwmateriaal. De eerste restauratiecampagne wordt in 1893 aangevat en de restauraties zijn nu nog altijd bezig.

Tot vandaag blijven de ruïnes een heel divers publiek aantrekken: romantici, fotografen, jong en oud.


Mijn ervaring in de Abdij van Villers?

Abdij van Villers-la-Ville. Waals-Brabant, België. Abbaye de Villers.Abdij van Villers-la-Ville. Waals-Brabant, België. Abbaye de Villers.Abdij van Villers-la-Ville. Waals-Brabant, België. Abbaye de Villers.Abdij van Villers-la-Ville. Waals-Brabant, België. Abbaye de Villers.

Hoe kwam ik hier terecht?

Niet toevallig. Dankzij Leen, een ex-collega, haar blog stond deze locatie al een tijdje op mijn verlanglijstje en terecht! Stijn maakte de dag van ons bezoek een fietstocht richting de Abdij en ik haalde hem terug op met de auto. Het is wel een uurtje rijden vanaf Sint-Truiden maar toch kon de combinatie van fietsen voor hem en foto’s maken voor mij niet mooier zijn die dag.

Is de locatie uniek? 

Oude ruïnes en abdijen zoals deze kom je niet snel tegen in België, dus ik vind van wel!

Is het er druk?

Het moment van ons bezoek, op een feestdag tijdens de zomervakantie, was het niet druk. Met wat geluk zijn er weinig bezoekers en kan je naar hartelust foto’s maken. Hou zeker de agenda in het oog op de website van Villers-la-Ville want af en toe worden er evenementen georganiseerd.

Hoeveel tijd heb ik nodig om de Abdij te bezoeken?

Als je evenveel foto’s maakt als mij heb je toch zeker 2u nodig. Ik kwam een uurtje voor sluitingstijd aan (want ik had me vergist) en ik heb niet alles kunnen zien. Natuurlijk creëer ik daardoor wel weer een reden om nog eens terug te gaan en waarschijnlijk komt dat er nog van. Ik heb mijn hartje toch wel verloren…


Hoe ziet de Abdij er vanbinnen uit? 


Praktisch

 • Adres: Rue de l’Abbaye 44, 1495 Villers-la-Ville
  De parking is gratis aan de ingang van de Abdij voorzien.
 • Openingsuren
  – 01/04 – 31/10 : 10 – 18 u (open alle dagen, van maandag t/m zondag)
  – 01/11 – 31/03 : 10 – 17 u (open alle dagen, van maandag t/m zondag)
 • Kostprijs
  € 8 voor volwassenen, € 6 voor studenten en senioren en € 3 voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud.

Mijn verdict?
De Abdij is zonder twijfel een bezoekje waard. 🙂 Veel plezier!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.